https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/mille-feuille_1678360403.jpg

Mille feuille z mascarpone i malinami/ crème brulee/sos malinowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/mille-feuille_1678360403.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ciasto

  • Ciasto pokrój w prostokąty o wymiarach 5x10 cm.
  • Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, przykryj drugim arkuszem i przyduś blachą G/N.
  • Piecz w temp. 210°C przez 8 minut, odstaw do wystygnięcia.

Krem

  • Do gotującego mleka wsyp Creme Brulee, mieszając zagotuj i odstaw. Wlej 250 ml śmietanki, wymieszaj i odstaw do mocnego wychłodzenia.
  • Ubij pozostałą śmietankę z mascarpone, partiami dodawaj Creme Brulee, mieszaj do połączenia na jednolitą masę.

Sos malinowy

  • Maliny mrożone zmiksuj z 80 g cukru pudru i przetrzyj przez sito.

Podanie

  • Na ciasto wyszprycuj krem, nałóż drugi kawałek ciasta, ponownie nałóż krem i przykryj trzecim kawałkiem ciasta.
  • Talerz udekoruj sosem malinowym, ułóż ciasto, owoce i na koniec posyp pozostałym cukrem pudrem. 

Wskazówka

  • Podanie sosu: na talerz wlej łyżkę sosu, dolną częścią łyżki uderz w sos, dzięki czemu rozpryśnie się dekoracyjnie po całym talerzu. Analogicznie możesz dekorować talerze sosami słonymi.  

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE