https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pieczen-wieprzowa-po-bawarsku_1678369333.jpg

Pieczeń wieprzowa po bawarsku/ dymny sos pieczeniowy/ warzywa/ młode ziemniaki

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pieczen-wieprzowa-po-bawarsku_1678369333.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Karkówka

  • Z 2 l wody, 140 g soli i 30 g cukru przygotuj solankę, włóż do niej mięso i odstaw na minimum 12 godzin.
  • Mięso wyjmij z solanki, osusz, dopraw Delikatem i natrzyj olejem.
  • Piecz w temp. 180°C przez 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 130°C i piecz do miękkości na programie pieczenie z parowaniem.

Dymny sos pieczeniowy

  • Do 600 ml cieplej wody dodaj sos pieczeniowy, wino czerwone, Esencję dymną, cukier brązowy, pieprz  i gotuj na małym ogniu do częściowego zredukowania.

Warzywa

  • Kalarepę zawiń w folię aluminiową i piecz w temp. 160°C przez 50 minut. Obierz i pokrój w grube słupki.
  • Kalafiora podziel na różyczki, cukinię pokrój w słupki.
  • Cukinię, marchew, szalotkę i pozostałe warzywa zasmaż na klarowanym maśle i dodaj do sosu.

Olej szczypiorkowy

  • 80 ml olej podgrzej do temp. 70°C z posiekanym szczypiorkiem.
  • Zmiksuj, przecedź przez gęste sito, dopraw solą.

Ziemniaki młode

  • Ziemniaki obierz i ugotuj z koperkiem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE