https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/tortellini-z-szafranem_1678437050.jpg

Tortellini z szafranem / groszkowe puree

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 71,62
Koszt jednej porcji*: 7.16
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/tortellini-z-szafranem_1678437050.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Oliwa / l l 1.17% 0,84 zł
Esencja bulionu warzywnego Knorr Professional 1L / l l 2.96% 2,12 zł
Olej / l l 0.42% 0,30 zł
Masło / kg kg 3.13% 2,24 zł
Groszek cukrowy / kg kg 3.91% 2,80 zł
Pasta szafranowa Knorr Professional 0,8 kg / kg kg 2.65% 1,90 zł
Sól do smaku / kg kg 0.00% 0,00 zł
Śmietanka 30% / l l 5.59% 4,00 zł
Kiełki groszku / kg kg 2.12% 1,52 zł
Groszek zielony mrożony / kg kg 23.01% 16,48 zł
Tortellini z nadzieniem serowym Knorr Professional / kg kg 38.40% 27,50 zł
Szynka Serrano / kg kg 16.64% 11,92 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 71,62
Koszt jednej porcji*: 7.16
Suma składników jednej porcji: 237,50 g

Przygotowanie

1Tortellini ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.

  • Na patelni rozgrzej olej z oliwą, dodaj Pastę szafranową, wymieszaj do rozpuszczenia i połącz z ugotowanymi pierożkami.
  • Całość delikatnie podsmaż. 

2Puree z groszku

  • 1 kg groszku mrożonego ugotuj w osolonej wodzie.
  • Zmiksuj z Esencją, śmietanką i masłem, dopraw do smaku solą.

3Dekoracja

  • Przygotuj chipsy: plastry szynki ułóż na pergaminie, przykryj drugim arkuszem i piecz w temp. 200⁰C przez ok. 12-15 minut.
  • Groszek mrożony zblanszuj i zahartuj.
  • Groszek cukrowy pokrój.

4Podanie

  • Tortellini ułóż na puree z groszku, udekoruj chipsami i pozostałymi składnikami.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE