https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/stek-ze-schabu_1678439480.jpg

Stek ze schabu/chrupiące ziemniaki 1000 liści /sos bearnaise /zielone szparagi /pomidory cherry

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 111,28
Koszt jednej porcji*: 11.13
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/stek-ze-schabu_1678439480.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Olej / l l 0.22% 0,24 zł
Ziemniaki / kg kg 5.39% 6,00 zł
Masło / kg kg 2.52% 2,80 zł
Szalotka / kg kg 0.86% 0,96 zł
Pieprz czarny mielony / kg kg 0.17% 0,19 zł
Skrobia kukurydziana / kg kg 0.65% 0,72 zł
Cebula prażona / kg kg 0.58% 0,65 zł
Szparagi zielone / kg kg 26.96% 30,00 zł
Ocet winny biały / l l 0.45% 0,50 zł
Sos holenderski Knorr 1kg / kg kg 8.73% 9,72 zł
Marynata do wieprzowiny Knorr Professional 0,75kg / kg kg 2.34% 2,60 zł
Wino białe / l l 2.70% 3,00 zł
Schab bez kości, oczyszczony / kg kg 29.65% 33,00 zł
Sól morska w płatkach / kg kg 0.00% 0,00 zł
Czosnek suszony puder / kg kg 0.31% 0,35 zł
Przyprawa Warzywna Szefa Kuchni Knorr Delikat 1kg / kg kg 0.70% 0,78 zł
Estragon świeży / kg kg 1.80% 2,00 zł
Pieprz rozdrobniony / kg kg 0.24% 0,27 zł
Pomidorki cherry / kg kg 15.73% 17,50 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 111,28
Koszt jednej porcji*: 11.13
Suma składników jednej porcji: 580,10 g

Przygotowanie

1Schab

  • Schab pokrój na 10 steków, posyp Marynatą, posmaruj 30 ml oleju i zgrilluj. 

2Chrupiące ziemniaki 

  • Ziemniaki obierz, pokrój w bardzo cienkie plastry i wymieszaj z Przyprawą Szefa Kuchni, cebulą  prażoną, czosnkiem w pudrze, 40 ml oleju, pieprzem i skrobią kukurydziną.
  • W foremce wyłożonej pergaminem ułóż doprawione plasterki ziemniaków, przygnieć i piecz w temp. 150°C przez 50 minut.
  • Po wyjęciu z pieca ziemniaki obciąż, odstaw do wystygnięcia.
  • Ziemniaki wyjmij z foremki, pokrój na porcje i smaż na fryturze.

3Sos Bearnaise

  • Ugotuj Sos holenderski, dodaj masło i posiekany estragon.
  • Szalotkę, wino, ocet i pieprz gotuj do odparowania połowy płynu, przecedź i wlej do sosu.

4Podanie

  • Steki posyp solą w płatkach, podawaj z ziemniakami, ugotowanymi szparagami i pomidorkami. Udekoruj. 

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE