https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/moussaka-676-676_1692786776.jpg

Nonszalancka Musaka

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/moussaka-676-676_1692786776.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Sos mięsny

  • Na oliwie zasmaż cebulę, dodaj oregano, paprykę cynamon, mięso i zasmażaj, wlej trochę wody i duś na wolnym ogniu przez pół godziny.
  • Dodaj Passatę i gotuj na wolnym ogniu do odparowania płynu.
  • Na koniec dodaj Esencję wołową, ketchup i Primerbę, zagotuj i dopraw do smaku.

Warzywa

  • Bataty upiecz do ¾ miękkości, obierz i pokrój w dużą kostkę, obsmaż na silnym ogniu.
  • Bakłażana pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na godzinę. Osusz, obtocz w skrobi ziemniaczanej i usmaż na fryturze.

Pianka śmietankowo-serowa

  • Zimną śmietankę wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i gałką muszkatołową, zagotuj mieszając i zdejmij z palnika.
  • Dodaj parmezan i zmiksuj, dodaj twarożek i zmiksuj na gładką masę. Dopraw.
  • Całość przelej do syfonu i wkręć dwa naboje. Przechowuj w ciepłym miejscu.

Podanie, dekoracje

  • Układaj sos mięsny na talerzu, przekładając obsmażonym batatem i bakłażanem. Dekoruj chipsami z parmezanu, dowolnymi kwiatkami i ziołami oraz pianką śmietankowo – serową.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE