https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-woeprzowy-676-676_1692797323.jpg

Wolno gotowany boczek wieprzowy z purée z kalafiora

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-woeprzowy-676-676_1692797323.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Boczek wieprzowy

  • Boczek przełóż do worka sous-vide i wlej marynatę przygotowaną z Delikatu do grilla, Delikatu do mięs, sosu Ketjap Manis oraz kminu rzymskiego. Obtocz nią boczek i zawakuj.
  • Gotuj sous-vide w temp. 60°C przez 18 godzin.
  • Po wyjęciu z cyrkulatora lekko dociśnij boczek, odstaw do wychłodzenia. Przez dociśnięcie boczek będzie bardziej zwarty.
  • Przed podaniem boczek pokrój na 10 porcji i wstaw do pieca nagrzanego do temp. 220°C na ok. 10 minut lub obsmaż na patelni.

Puree z kalafiora

  • Kalafiora ugotuj w mleku z dodatkiem wanilii i gałki muszkatołowej. Odsącz.
  • Zmiksuj na purée z dodatkiem śmietanki. Dopraw.

Jabłka i dynia

  • Zetrzyj skórkę z cytryny, a sok wyciśnij.
  • Jabłka pokrój w półplasterki razem ze skórką. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Delikatnie obsmaż.
  • Dynię piżmową ze skórą przekrój wzdłuż, oczyść i pokrój w półksiężyce.
  • Rosół, paprykę i Delikat do drobiu wymieszaj.
  • Dynię nasmaruj olejem i obsyp mieszanką przypraw.
  • Przełóż na blachę z pergaminem i piecz tak długo, aby była al dente.

Szynka parmeńska

  • Szynkę rozłóż pomiędzy dwoma pergaminami i obciąż. Piecz w temp. 180°C przez 15 minut.
  • Zdejmij górny pergamin i skrop miodem. Wstaw do pieca jeszcze na 2 minuty.

Podanie

  • Układaj wszystkie elementy dania na talerzu i dekoruj wykrojonymi kawałkami blanszowanego groszku cukrowego.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE