https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-wieprzowy-pesto-676-676-1_1692865759.jpg

Boczek wieprzowy, chutney, pesto, pianka demi glace, olej sosnowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-wieprzowy-pesto-676-676-1_1692865759.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Boczek-peklowanie

  • Do 3 litrów wody dodaj sól peklową, 100 g soli, 100 g cukru, wymieszaj, włóż boczek i odstaw na minimum 24 godziny.
  • Boczek wyjmij z zalewy, opłucz, włóż do worka, dodaj jałowiec, 10 g czosnku, trawę cytrynową, pieprz grubo mielony i  zawakuj.
  • Gotuj w cyrkulatorze w temp. 65°C przez 20 godzin.
  • Po wyjęciu z cyrkulatora obciąż boczek, aby był bardziej zwarty, odstaw do wychłodzenia.

Olej infuzjowany igłami sosny

  • Igły sosny zalej olejem kukurydzianym, podgrzewaj w temp. 70°C przez 15 minut, odstaw na 24 godziny i przecedź.

Pianka Demi Glace

  • Demi Glace wymieszaj w 1 litrze gorącej wody, dodaj 25 g startego imbiru, zmiksowaną paprykę i ocet estragonowy. Gotuj do odparowania połowy płynu.
  • Dodaj 15 g Primerby i ksantan. Gotuj, mieszając przez kilka minut i przecedź.
  • Do sosu dodaj zimne masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw pieprzem. Przelej do syfonu i wkręć dwa naboje, przechowuj w ciepłym miejscu.

Kimchi z czerwonej kapusty

  • Kapustę poszatkuj na cienkie paski.
  • 1 litr wody zagotuj z 80 g soli i zalej kapustę, odstaw na godzinę i odsącz.
  • Opłucz kapustę w zimnej wodzie i odciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj 30 g Primerby czosnkowej, 40 g startego imbiru, Esencję bulionu rybnego, paprykę, 40 g cukru, sambal oelek, 50 ml octu z estragonu  i dokładnie wymieszaj.
  • Kapustę odstaw na minimum 12 godzin.

Chutney z dyni i rokitnika

  • Cebulę zeszklij z 20 g drobno startego imbiru, dodaj rokitnik i jabłko.
  • Smaż przez kilka minut.
  • Dodaj dynię, 80 g cukru i sok jabłkowy. Gotuj na wolnym ogniu do uzyskania żądanej konsystencji.

Pesto szpinakowo-bazyliowe

  • Szpinak, Primerbę pesto, starty parmezan, 10 g czosnku, 100 ml oliwy, sól i pieprz zmiksuj i dopraw.

Podanie-dekoracja

  • Układaj poszczególne elementy dania na talerzu, dekoruj chipsami z cebuli i świeżymi ziołami.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE