https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/wallenbarge-676-676_1692869435.jpg

Roślinne wallenbergare z grzybową pastą duxelles

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/wallenbarge-676-676_1692869435.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Wallenbergare

  • Rozmrożone Burgery TVB umieść w blenderze z dodatkiem mieszanki pięciu przypraw i proszku z borowików.
  • Blenduj na gładką masę. Następnie partiami dodawaj 300 ml śmietanki roślinnej i blenduj na jednolitą masę. Dopraw.
  • Odstaw do lodówki na godzinę.
  • Uformuj 10 burgerów i obtocz w częściowo zblenderowanym panko. Smaż na dość dużej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • Dopiecz w piecu w temp. 170°C z sondą ustawioną na 70°C.

Sos grzybowy

  • Drożdże wsyp do rondla i podgrzewaj przez chwilę. Następnie wlej 500 ml śmietanki roślinnej, zagotuj i dodaj Primerbę grzybową, sok z cytryny, cukier brązowy. Gotuj przez chwilę. Dopraw do smaku sola i pieprzem  (ew. zagęść skrobią kukurydzianą).

Grzybowa pasta Duxelles

  • Na 60 ml oleju zeszklij szalotkę z czosnkiem, dodaj pokrojone pieczarki i zasmażaj.
  • Następnie wlej Porto, wino i ocet. Gotuj do odparowania prawie całego płynu.
  • Dodaj sypki sos grzybowy, 1 g świeżych listków tymianku i wymieszaj. Wlej 300 ml śmietanki roślinnej, pastę truflową i gotuj do odparowania 2/3 objętości płynu. Dopraw solą i pieprzem.

Olej infuzjowany

  • Do Thermomixu wlej olej, dodaj posiekany szpinak i czosnek niedźwiedzi.
  • Podgrzewaj do temp. 90°C, zmiksuj, przecedź, przelej do dyspensera.

Zalewa

  • 100 ml octu, 100 g cukru, 100 ml wody, 5 g soli, goździk, ziele angielskie, czarny pieprz i 3 g świeżego tymianku zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Przecedź.

Brokuły z nasionami gorczycy

  • Wsyp gorczycę do zalewy i gotuj na wolnym ogniu 12 minut.
  • Po wystygnięciu przecedź.
  • Zblanszowane brokuły delikatnie wymieszaj z majonezem i obsyp marynowanymi nasionami gorczycy.

Podanie

  • Porcję grzybowej pasty duxelles ułóż na talerzu, następnie ułóż wallenbergara.
  • Ułóż plasterki pieczarek i posyp wiórkami z pieczarek.
  • Sos grzybowy podaj w osobnym naczyniu i polej go infuzowanym olejem.
  • Sałatkę z brokułów, cebuli piklowanej, mini marchewki kiszonej  podaj w osobnym naczyniu.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE