https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pieczony-seler-676x676_1692876535.jpg

Pieczony seler z czekoladowym mole i imbirem

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pieczony-seler-676x676_1692876535.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Seler

  • Seler dokładnie wyszoruj. Do gorącej wody dodaj Rosół jarzynowy, seler, gotuj przez 1 godzinę. Odstaw do wystygnięcia.
  • Masło roślinne klarowane rozpuść.
  • Seler piecz w temp. 160°C przez 1 godzinę, regularnie polewając masłem.
  • Po wyjęciu z pieca pokrój w kliny.

Żel imbirowy

  • 100 g imbiru zetrzyj na purée, zalej sokiem jabłkowym, dodaj ocet. Gotuj przez chwilę, przecedź przez gazę.
  • Dodaj agar, wymieszaj i gotuj przez 1 minutę.
  • Odstaw do zastygnięcia i zmiksuj na gładki żel.
  • Przełóż do dyspensera.

Sos mole

  • Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj 25 g imbiru, chili i rozgniecione w moździerzu: anyż, goździki, korę cynamonową i kolendrę. Smaż przez chwilę.
  • Dodaj Sherry, cukier, przetarte pomidory, 500 ml wody, sos pieczeniowy i 100 ml żelu z imbiru.
  • Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  • Dodaj kakao, całość zmiksuj i przecedź przez sito.
  • Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Dekoracje i podanie

  • Kliny selera obsmaż na maśle, ułóż na talerzu, delikatnie wlej sos i dekoruj chipsami z salsefii, żelem imbirowym i szczawikiem zajęczym.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE