https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/kremowa-mocueca-676-676-1_1692884535.jpg

Kremowa moqueca z grillowanymi sercami palmy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/kremowa-mocueca-676-676-1_1692884535.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Krem Moqueca

  • Na połowie oliwy i połowie oleju kokosowego zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mleko kokosowe, wodę, mleko sojowe, Rosół jarzynowy. Gotuj kilka minut.
  • Dodaj Tomato Pronto i kurkumę, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką masę.
  • Do zmiksowanej zupy dodaj puree ziemniaczane, krótko miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Dopraw.
  • Serca palmy pokrój i dopraw. Obsmaż na złoty kolor.
  • Shiitake pokrój w plastry i smaż na złoty kolor. Dopraw.

Piklowane młode marchewki i rzodkiewki

  • Zagotuj 800 ml wody, dodaj 100g cukru, 20 g soli, ocet winny, Esencję Cytrusową, gorczycę, koper.
  • Marchewki przełóż do jednego słoika, a rzodkiewki do drugiego.
  • Zalej zalewą, zamknij i odstaw na kilka dni.

Piklowana marchew i rzodkiewka z prażoną mąką z manioku

  • Na 20 ml oliwy krótko obsmaż marchewki, rzodkiewki i korniszony.
  • W szerokim rondlu, na 80 ml oliwy zeszklij cebulę i skórkę z mandarynki. Dodaj obie mąki i praż przez 1-2 minuty.
  • Dodaj piklowane warzywa i koperek. Wymieszaj i dopraw.

Podanie

  • Porcję kremu nalej do miski. Ułóż kawałek serca palmy, chrupkie shiitake i porcję piklowanych warzyw z prażoną mąką.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE