https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/zeberka-676-676_1692951809.jpg

Żeberka, kiełbasa i golonka wieprzowa sous-vide z zapiekaną polentą

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/zeberka-676-676_1692951809.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Szynka wieprzowa sous-vide

  • Pokrój golonkę w dużą kostkę, wymieszaj z Delikatem do mięs i 15 ml Esencji dymnej, zawakuj i kompresuj 3 razy. Odstaw na 1 godzinę.
  • Przełóż do worka, dodaj 100 g smalcu i zawakuj. Gotuj w temp. 81°C przez 8 godzin.

Podwędzane żeberka wieprzowe z kością

  • Żeberka wyporcjuj (jedna kość na porcję), zdejmij mięso z końcówek, wymieszaj z Delikatem do grilla i 15 ml Esencji. Zawakuj i kompresuj 3 razy. Odstaw na 1 godzinę.
  • Przełóż do worka, dodaj 100 g smalcu kaczego i zawakuj. Gotuj w temp. 76°C przez 8 godzin.

Kiełbasa domowa

  • Mieloną wołowinę, boczek, baraninę, Esencję bulionu wołowego, 15 g czosnku, majeranek, kolendrę mieloną, dokładnie wymieszaj. Wody wlej tyle, aby otrzymać właściwą konsystencję.
  • Uformuj kiełbaski, do worka wlej smalec kaczy, włóż kiełbaski i zawakuj. Gotuj w temp. 67°C przez 4 godziny. Po wyjęciu z worka, obsmaż.

Mus z koziego sera

  • Wymieszaj śmietankę, ser kozi i sól. Miksuj na wolnych obrotach przez 3 minuty i przelej do syfonu.
  • Wkręć dwa naboje, aby spienić. Wstrząśnij i włóż do lodówki.
  • Wyjmij z lodówki 15 minut przed użyciem.

Puder ze skóry wieprzowej

  • Skórę wieprzową pokrój i smaż na średnim ogniu przez 1,5 godziny. Przełóż na papier, aby tłuszcz całkowicie ociekł. Zmiksuj na puder, dopraw solą.

Zapiekana polenta z serem

  • 850 ml wody zagotuj z olejem, Esencją bulionu warzywnego i solą.
  • Zdejmij z palnika, wsyp polentę, ciągle mieszając. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, ciągle mieszając.
  • Na koniec dodaj starty parmezan.
  • Przelej do silikonowych foremek i wstaw do lodówki.
  • Przed podaniem, obsmaż z dwóch stron.

Marynowane warzywa

  • Połącz 300 ml wody, ocet, miód i Esencję cytrusową, dodaj płatki chili i sól. Zagotuj i odstaw, aby smaki się połączyły.
  • Marchewki i kalafior włóż do osobnych woreczków, zalej marynatą i gotuj w temp. 84°C przez 1 godzinę.
  • Liście kapusty pokrój na duże kawałki i smaż na głębokim tłuszczu. Przełóż na papierowy ręcznik.

Podanie

  • Poszczególne elementy dania układaj na talerzach i miseczkach.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE