https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/6-1_1710846275.jpg

Carpaccio z buraków/ wędzona ricotta/ / coulis jezynowy / oliwa estragonowa

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/6-1_1710846275.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Buraki

  • Buraki umyj i ugotuj. Obierz i pokrój w cienkie plastry.
  • Połącz 80 ml oliwy, ocet balsamiczny i miód, a następnie wymieszaj z Primerbą, octem malinowym i solą. Tak przygotowaną marynatą obtocz buraki.

Owoce

  • Pomarańcze i grejpfruty wyfiletuj. Jeżyny (200 g) pokrój na pół.

Coulis jeżynowy

  • Jeżyny (500 g) zagotuj z dodatkiem wody i cukru. Zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito. Zważ powstały sos, dodaj agar (1 g na 100 ml) i zagotuj. Gdy stężeje ponownie zmiksuj dolewając odrobinę zimnej wody, by powstał gładki błyszczący coulis.

Oliwa estragonowa

  • Estragon zmiksuj ze szpinakiem i 200 ml oliwy. Przecedź przez gazę.

Podanie

  • Zamarynowane buraki ułóż na talerzu wraz z owocami i coulis jeżynowym. Dodaj pokruszoną wędzoną ricottę, polej oliwą estragonową i udekoruj świeżymi ziołami.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE