https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/23_1710853477.jpg

Mac&Cheese

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 40,05
Koszt jednej porcji*: 4.01
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/23_1710853477.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.02% 0,01 zł
Mleko / l l 10.94% 4,38 zł
Masło / kg kg 5.24% 2,10 zł
Ser Mozzarella / kg kg 14.46% 5,79 zł
Ser Cheddar / kg kg 11.99% 4,80 zł
Makaron Kolanka (Codini) Knorr Professional 3kg / kg kg 20.82% 8,34 zł
Zasmażka jasna Knorr Professional 1kg / kg kg 7.82% 3,13 zł
Ser Mimolette / kg kg 27.97% 11,20 zł
Gorczyca / kg kg 0.42% 0,17 zł
Cebula suszona granulowana / kg kg 0.32% 0,13 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 40,05
Koszt jednej porcji*: 4.01
Suma składników jednej porcji: 250,50 g

Przygotowanie

1Makaron

  • Makaron ugotuj al dente, dodaj pokrojone masło (25g) i wymieszaj.

2Sos

  • Mleko zagotuj z Zasmażką jasną, masłem (50g), gorczycą i cebulą.
  • Dodaj po 100 g startych serów cheddar, mimolette i mozzarella. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie połącz z makaronem i ponownie wymieszaj.
  • Wymieszaj z drugą częścią startych serów.
  • Do naczynia od zapiekania włóż połowę makaronu, posyp częścią startych serów, nałóż drugą część makaronu i posyp pozostałym serem.
  • Zapiekaj w 180°C ok. 25 minut.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE