https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676_1710857267.jpg

Dorsz skrei / sos choron / soczewica beluga / puree z kalafiora / krokiet z krewetkami / oliwa szpinakowa

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676_1710857267.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Dorsz skrei

  • Wodę zagotuj z 75 g soli, 20 g cukru, 30 g szalotki, koprem włoskim, zielem angielskim i liściem laurowym. Schłodź, a następnie dodaj do powstałej solanki polędwicę z dorsza na ok. 30 minut.
  • Po wyciągnięciu dorsza dokładnie osusz i zroluj w foli spożywczej, aby nadać mu kształt. Zapakuj próżniowo i gotuj w temp. 52°C do temp. w środku 41°C. 

Sos choron /soczewica beluga / Peperonata

  •  Sos holenderski podgrzej i połącz ze wszystkimi dodatkami dokładnie mieszając.
  • Czarną soczewicę ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem masła, a Peperonatę zagrzej.

Puree z kalafiora/ młode warzywa

  • Kalafiora ugotuj w wodzie z mlekiem i śmietanką. Zmiksuj z 40 g masła na gładkie puree.
  • Warzywa ugotuj w posolonej wodzie, a następnie podgrzej z dodatkiem masła.

Krokiet z krewetkami

  • Szalotkę (30g) i chili posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj posiekane krewetki, kapary, kiełbasę paprykową i Suszone pomidory, podlej winem. Lekko zredukuj i połącz z 20 g mąki.
  • Masę wystudź i dodaj startą mozzarellę.
  • Uformuj kulki, opanieruj w jajku, mące, panko,  i usmaż w głębokim oleju na złoty kolor.

Oliwa szpinakowa/ podanie

  • Szpinak zmiksuj z oliwą i przecedź przez gazę.
  • Dorsza przed podaniem skarmelizuj palnikiem. Serwuj ze wszystkimi ciepłymi składnikami.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE