https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/17_1725630732.jpg

Mus z kurczaka na kruchym spodzie/ sos grzybowy karmelizowany borowik/ galaretka grzybowa

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/17_1725630732.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Mus z kurczaka

  • Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw Esencją oraz Primerbą. Gotuj na parze w piecu do miękkości.
  • 200 g borowików zblanszuj i pokrój w kostkę.
  • Rozpuść masło.
  • Kurczaka i rozpuszczone masło zblenduj na gładką masę. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku.
  • Blachę wyłóż pergaminem i kruchym spodem.
  • Piecz 10 min w temp. 190°C do uzyskania złotego koloru.
  • Na zapieczone ciasto wyłóż masę drobiową i pozostaw do wystudzenia w chłodni.

Kruszonka

  • Pietruszkę zieloną, panko i parmezan zmiel.

Galaretka grzybowa

  • Do 1 litra wrzącej wody dodaj Bulion grzybowy i zagotuj.
  • Dodaj 100 g zblanszowanych borowików i wymieszaj z odmierzonym agarem. Gotuj 10 min.
  • Wlej do foremek i pozostaw do zastygnięcia.

Sos grzybowy

  • Sos grzybowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 150 g borowików karmelizuj z cukrem i białym winem. Następnie dodaj do sosu.

Podanie

  • Do dania można dodać piankę grzybową, przygotowaną w syfonie z użyciem Sosu grzybowego Knorr. Po zblendowaniu konsystencja jest stabilna a zarazem puszysta i zachowuje odpowiednią teksturę.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE