https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/21_1725878506.jpg

Kaczka pieczona po staropolsu/ coulis pomarańczowy/ miętowy topinambur/ beza ziemniaczana/ kruszonka orzechowa/ sos pieczeniowo-czekoladowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/21_1725878506.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Kaczka

  • Kaczkę umyj i oczyść.
  • Majeranek, Delikat i olej wymieszaj. Natrzyj kaczkę i marynuj przez 10 godz.
  • Następnie piecz na złoty kolor ok. 2 godz. w temp. 165°C.
  • Po upieczeniu stygnącą kaczkę przetnij na pół i wyluzuj z kości.

Coulis

  • Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie ugotuj w rondlu z cukrem i imbirem, aż powstanie dżem.
  • Dodaj wermut i agar. Gotuj 10 min. Pozostaw do zastygnięcia.
  • Całość zblenduj na gładką masę i odpowietrz w wakum.
  • Przełóż do dyspensera.

Miętowy topinambur

  • Topinambur umyj i oczyść. Oprósz solą i cukrem. Zawiń w folię aluminiową i upiecz w piecu do miękkości w temp. 160°C. Następnie obierz go ze skóry i pokrój w kostkę.
  • Miętę sparz we wrzątku i dodaj do topinamburu. Topinambur i miętę zblenduj na gładkie purée, dodając 200 g masła i śmietankę.
  • Masę przełóż do rękawa.

Beza ziemniaczana

  • Purée przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź.
  • Białka jaj ubij na sztywną pianę i połącz z purée. Dopraw kminem.
  • Całość rozsmaruj cienko na macie silikonowej i wysusz w piecu jak tradycyjną bezę. 

Sos pieczeniowo-czekoladowy

  • Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Dodaj likier kawowy i lekko zredukuj. Na koniec zagęść gorzką czekoladą.

Kruszonka orzechowa

  • Wszystkie składniki drobno zmiel.

Podanie

  • Kaczkę obsmaż na maśle i obtocz w kruszonce.
  • Bezę wytnij na kwadraty, a purée z topinamburu wyporcjuj.
  • Na talerzu układaj bezę z purée, kaczkę, coulis i sos czekoladowy.
  • Całość udekoruj ziołami i pokruszoną czekoladą. Opcjonalnie dodaj pozostałość pokrojonego topinamburu.

Wskazówki

  • Purée Knorr gwarantuje puszystą bezę ze względu na swoją formę płatków. Często używam go też do crunchu czy ciasteczek.
  • Czekolada dodana pod koniec gotowania sosu jest świetnym zagęstnikiem (podobnie jak zimne masło).

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE