https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/5_1725967000.jpg

Kwśnica zaprawiana żurkiem/ kremowe ziemniaki/ krokiet z żeberka

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/5_1725967000.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Kwaśnica

  • Na smalcu zasmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Całość zasmażaj.
  • Następnie dodaj przyprawy i zioła. Wlej wodę, dodaj warzywa i grzyby. Gotuj do miękkości.
  • Do zupy dodaj kapustę i gotuj ok. 30 min.
  • W niewielkiej ilości wody wymieszaj Żurek i wlej do zupy. Gotuj kilka minut i odstaw.

Krokiety

  • Żeberka obsyp Delikatem i przełóż do worków wakum. Wlej Esencję i zawakuj.
  • Włóż do pieca na parowanie w temp. 83°C na 7 godz.
  • Po wyjęciu z pieca żeberka obierz z mięsa i drobno posiekaj lub zmiel. Wymieszaj z 50 g miękkiego masła i dopraw pieprzem.
  • Formuj 10 kulek i panieruj. Smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Kremowe ziemniaki

  • Zagotuj 0,5 litra wody i odstaw aż osiągnie temp. ok. 80°C.
  • Wsyp Purée i krótko mieszaj do połączenia z wodą. Odstaw na 2 min.
  • Następnie dodaj zeszklonego pora i 50 g masła. Mieszaj do połączenia.

Podanie

  • Na środku miski nałóż purée i porcję kwaśnicy. Na purée połóż krokiet i plaster boczku.
  • Dekoruj gałązkami szczypiorku.

Wskazówka

  • Żeberko przygotowane metodą sous-vide, zgrillowane i zaprawione Esencją dymną Knorr  Professional sprawiło, że moje danie zyskało nowoczesny styl.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE