https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/16_1725968077.jpg

Filet z indyka/ puree z dyni/ buraczana galaretka/ olej pietruszkowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/16_1725968077.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Indyk - marynata

  • Filet z indyka zesznuruj jak szynkę.
  • Rosół z kury, 15 g posiekanego czosnku, chili, ziele angielski, kmin rzymski, cynamon, gałkę muszkatołową, sok i skórkę startą z limonki, 2 g pieprzu razem wymieszaj i zawakuj razem z indykiem.
  • Wstaw do cyrkulatora na 68°C na 110 min.

Purée z dyni

  • Dynię pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z olejem i upiecz. Zmiksuj z masłem na purée.

Buraczana galaretka

  • Sok jabłkowy zagotuj ze zmiksowanymi na puree burakami pieczonymi. Dodaj suchy Barszcz i agar. Mieszając gotuj na wolnym ogniu przez minutę.
  • Następnie przelej do foremek. Po zastygnięciu wyjmij i serwuj z daniem.

Posypka orzechowo-migdałowa

  • Natkę pietruszki, orzechy włoskie, migdały, panko  zmiksuj. Dodaj 50 g masła i Primerbę.

Polenta

  • 800 ml wody zagotuj z Rosołem jarzynowym. Dodaj kaszkę kukurydzianą i mieszając podgrzewaj przez kilka minut.
  • Na koniec dodaj 50 g masła i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj. 

Sos z podgrzybkami

  • Cebulę zeszklij z czosnkiem, dodaj podgrzybki i smaż. Wlej wino i redukuj. Wlej 200  ml wody i gotuj kilka minut.
  • Następnie wlej śmietankę i sok z cytryny. Gotuj kilka minut i zagęść Zasmażką. Dopraw.

Podanie

  • Gorącą roladę obtocz w posypce i pokrój w plastry o grubości 3 cm.
  • Do sosu z podgrzybkami wlej olej pietruszkowy i delikatnie zamieszaj.
  • Indyka podawaj z przygotowanymi dodatkami.

Wskazówka

  • Danie doprawiłem Rosołem z kury Knorr Professional, dzięki czemu smak drobiu stał się bardziej wyczuwalny.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE