https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/15_1725976849.jpg

Smash burger w tortilli/ salsa paprykowa/ frytki z suszonym żółtkiem

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/15_1725976849.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Smash burger

  • Mięso dopraw Delikatem i Esencją. Uformuj kulki.
  • Smaż rozgniecione razem z cebulą na płaskiej płycie grillowej.

Salsa paprykowa

  • Peperonatę wymieszaj z ogórkiem, cebulą i czosnkiem.

Frytki

  • Ziemniaki umyj i pokrój.
  • Ugotuj w piecu na parze w 100°C ok. 20 min.
  • Smaż na głębokim tłuszczu.
  • Wymieszaj sól z cukrem. Wybij na to żółtka jaj i przesyp kolejną warstwą soli z cukrem. Pozostaw na 48 godz. w warunkach chłodniczych.
  • Następnie żółtka opłucz pod zimną wodą i wstaw do pieca na 60°C do całkowitego wysuszenia.
  • Frytki podawaj z tartym żółtkiem, Majonezem i siekanym szczypiorkiem.

Podanie

  • Na spód tortilli układaj usmażone kotlety, ser, bekon i salsę paprykową.
  • Zawiń w kształt burgera i zapiecz w piecu przez 5 min w 180°C.
  • Podawaj z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.

Wskazówki

  • Jako przyprawy użyłem Esencji dymnej Knorr Professional, która nadała mięsu dymnego aromatu, mimo braku grillowania na otwartym ogniu.
  • Gdy wzrastają ceny papryki, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, korzystam z Peperonaty Knorr Professional - też do sosów i dodatków do grillowanych mięs w kuchni bufetowej.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE