https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/18_1726050569.jpg

Gicz jagnięca zapiekana/ pasta duelles/sos z pieczonej czerwonej papryki

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/18_1726050569.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Gicz jagnięca

  • Gicze jagnięce natrzyj Delikatem i solą, przełóż do wakum worków.
  • Pozostałe składniki wymieszaj z Sosem BBQ i przełóż do giczy. Zamknij próżniowo.
  • Gotuj przez 4,5 godz. w 85°C.
  • Przed podaniem podgrzej w worku i obsmaż na klarowanym maśle.

Pasta duxelles

  • Kaszę sorgo czerwone wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 12 godz.
  • Gotuj ok. 40 min z dodatkiem Rosołu jarzynowego.
  • Na oliwie zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj marchewkę, pieczarki i shiitake.
  • Całość smaż przez kilka minut. Dodaj ugotowane sorgo i jedno jajko, wymieszaj i dopraw.
  • Z ciasta wykrój 20 krążków o średnicy 7 – 8 cm.
  • Na 10 krążków nałóż pastę. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i przykryj krążkiem z ciasta. Następnie brzegi przyciśnij i piecz w temp. 220°C przez 10 min. 

Sos

  • Paprykę natrzyj oliwą i piecz w temp. 200°C, aż zacznie się brązowić. Przełóż do grubego worka foliowego na kilkanaście min. Paprykę obierz.
  • Czosnek upiecz w łupinie i obierz.
  • Paprykę zmiksuj z czosnkiem, masłem, Esencją i Primerbą. Dopraw do smaku.

Karmelizowana cebula

  • W szerokim rondlu cebulę zeszklij na oliwie.
  • Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu do osiągnięcia konsystencji konfitury.

Podanie

  • Gicz podawaj z przygotowanymi składnikami.
  • Skrop olejem szczypiorkowym.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE