https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/19_1726061804.jpg

Zapiekane bakłażany/ warzywa brunoise/ ser feta i mozzarella/ sos pomidorowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/19_1726061804.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Bakłażany

  • Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1 cm.
  • Sól wymieszaj w zimnej wodzie. Włóż bakłażany i odstaw na godzinę.
  • Następnie odsącz i osusz.

Nadzienie

  • Cebulę zeszklij z czosnkiem i zasmażając dodawaj kolejne składniki nadzienia oprócz sera fety. Dopraw i odstaw do wystygnięcia.
  • Po wystygnięciu dodaj fetę i wymieszaj.

Sos pomidorowy neapolitana

  • Na oliwie zeszklij szalotkę z 15 g czosnku, .dodaj chili i Tomato Pronto oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
  • Sos można lekko zmiksować. Dodaj 20 g Primerby i wymieszaj.

Beszamel

  • Mleko zagotuj, dodaj masło. Mieszając wsyp Zasmażkę i gotuj chwilę na wolnym ogniu.
  • Dopraw solą i gałką muszkatołową.

Sos ziołowy

  • Sos sałatkowy wymieszaj ze 100 ml zimnej wody. Po 5 min dodaj 50 ml oliwy, 100 g posiekanej szalotki, 20 g posiekanego chili, 5 g czosnku, świeże oregano, natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw 3 g soli i 1 g pieprzu .

Przygotowanie do zapiekania

  • Na dno naczynia wylej trochę sosu beszamelowego oraz sosu neapolitana.
  • Na plastry bakłażana nałóż nadzienie i zwiń w roladki.
  • Roladki rozłóż w naczyniu. Lekko polej sosami i zapiekaj w temp. 180°C przez 25 min. 
  • Następnie posyp mozzarellą i zapiekaj jeszcze 10 min.
  • Polewaj sosem ziołowym i podawaj.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE