https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/19_1726061804.jpg

Zapiekane bakłażany/ warzywa brunoise/ ser feta i mozzarella/ sos pomidorowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 90,33
Koszt jednej porcji*: 9.03
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/19_1726061804.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.24% 0,22 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Cebula / kg kg 0.72% 0,65 zł
Oliwa / l l 6.20% 5,60 zł
Czosnek / kg kg 0.89% 0,80 zł
Seler naciowy / kg kg 2.21% 2,00 zł
Natka pietruszki / kg kg 0.44% 0,40 zł
Mleko / l l 1.94% 1,75 zł
Masło / kg kg 1.24% 1,12 zł
Tomato Pronto (sos pomidorowy z kawałkami pomidorów i cebuli) Knorr Professional / kg kg 17.60% 15,90 zł
Szalotka / kg kg 1.99% 1,80 zł
Papryka czerwona / kg kg 1.99% 1,80 zł
Oregano / kg kg 1.11% 1,00 zł
Bakłażan / kg kg 15.50% 14,00 zł
Pieprz czarny mielony / kg kg 0.38% 0,34 zł
Gałka muszkatołowa / kg kg 0.25% 0,23 zł
Ser Feta / kg kg 16.61% 15,00 zł
Chili (posiekane) / szt. szt. 0.04% 0,04 zł
Primerba bazyliowa Knorr Professional 0,34kg / kg kg 6.92% 6,25 zł
Sos sałatkowy włoski Knorr 0,7kg / kg kg 1.78% 1,61 zł
Boczniaki, pokrojone na kawałki / kg kg 5.76% 5,20 zł
Woda zimna / l l 0.00% 0,00 zł
Mozzarella wiórki / kg kg 6.92% 6,25 zł
Zasmażka jasna Knorr Professional 1kg / kg kg 4.63% 4,18 zł
Brunoise duet cukinii / kg kg 2.31% 2,09 zł
Brunoise duet marchewki / kg kg 2.32% 2,10 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 90,33
Koszt jednej porcji*: 9.03
Suma składników jednej porcji: 978,40 g

Przygotowanie

1Bakłażany

  • Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1 cm.
  • Sól wymieszaj w zimnej wodzie. Włóż bakłażany i odstaw na godzinę.
  • Następnie odsącz i osusz.

2Nadzienie

  • Cebulę zeszklij z czosnkiem i zasmażając dodawaj kolejne składniki nadzienia oprócz sera fety. Dopraw i odstaw do wystygnięcia.
  • Po wystygnięciu dodaj fetę i wymieszaj.

3Sos pomidorowy neapolitana

  • Na oliwie zeszklij szalotkę z 15 g czosnku, .dodaj chili i Tomato Pronto oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
  • Sos można lekko zmiksować. Dodaj 20 g Primerby i wymieszaj.

4Beszamel

  • Mleko zagotuj, dodaj masło. Mieszając wsyp Zasmażkę i gotuj chwilę na wolnym ogniu.
  • Dopraw solą i gałką muszkatołową.

5Sos ziołowy

  • Sos sałatkowy wymieszaj ze 100 ml zimnej wody. Po 5 min dodaj 50 ml oliwy, 100 g posiekanej szalotki, 20 g posiekanego chili, 5 g czosnku, świeże oregano, natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw 3 g soli i 1 g pieprzu .

6Przygotowanie do zapiekania

  • Na dno naczynia wylej trochę sosu beszamelowego oraz sosu neapolitana.
  • Na plastry bakłażana nałóż nadzienie i zwiń w roladki.
  • Roladki rozłóż w naczyniu. Lekko polej sosami i zapiekaj w temp. 180°C przez 25 min. 
  • Następnie posyp mozzarellą i zapiekaj jeszcze 10 min.
  • Polewaj sosem ziołowym i podawaj.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE