https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/2_1726129419.jpg

Krem marchewkowy/pikantny pasztecik z soczewicy/ sałatka z winegret

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/2_1726129419.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Krem marchewkowy

  • 100 g cebuli i 2 kg marchewki obierz, pokrój i podsmaż. Następnie podlej 300 ml wina i zredukuj.
  • Zalej 3 litrami wody, dodaj Esencję bulionu warzywnego i gotuj do miękkości. Zmiksuj na gładki krem.

Pasztecik

  • Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i pokrój. Następnie podsmaż, podlej  winem i zredukuj.
  • Zalej wodą, dodaj 60 ml Esencji bulionu warzywnego i gotuj do miękkości.
  • Dodaj ugotowaną soczewicę, jajko i Srirachę. Zmiksuj na gładki krem.
  • Przełóż do foremek i zapiekaj 20 min w temp. 160-180°C.

Sałatka z winegretem

  • Sok jabłkowy, 50 ml oliwy, sos ogrodowy, musztardę, miód, Esencje cytrusową dokładnie zmiksuj i polej nim sałatkę.

Podanie

  • Zupę krem podawaj z pasztecikiem, kwaśną śmietaną, tiulem pomidorowym i sałatką.

Wskazówki

  • Bardzo często w kuchniach przygotowujemy demi-glace z palonych kości wołowych, ale dużo ciężej przygotować demi-glace z warzyw.
  • Esencja bulionu warzywnego rozwiązuje ten problem - wystarczy rozcieńczyć ją wodą i dodać masło, a osiągniesz podobny efekt.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE