https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/slatka-ze-sledzia-mirek_1733993069.jpg

Sałatka z solonego śledzia/ krakersy/ buraki/ twarożek/ olej koperkowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/slatka-ze-sledzia-mirek_1733993069.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Sałatka ziemniaczana

  • Śledzie mocz i odstaw na kilka godzin, wypłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w małą kostkę.
  • Wymieszaj z cebulą, Peperonatą, musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw.
  • Po kilkunastu minutach masę śledziową odciśnij z soku.

Buraczki

  • Buraki zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj z Sosem ogrodowym.

Twarożek

  • Twarożek mielony wymieszaj ze 100 g Majonezu, rzodkiewką i jajkami gotowanymi pokrojonymi w drobną kostkę, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Olej koperkowy

  • Koperek z łodygami zblanszuj i zahartuj w lodowatej wodzie, odciśnij i posiekaj.
  • Następnie zmiksuj na gładką masę z olejem i przecedź, przelej do dyspensera.

Posypka

  • Cebulę, migdały prażone, szczypiorek wymieszaj.

Formowanie

  • Kwadratową blachę wyłóż krakersami, rozłóż cienką warstwę twarożku, ponownie warstwę krakersów, warstwę buraczków, ponownie warstwę krakersów, warstwę śledzi i ponownie krakersy.
  • Całość cienko posmaruj Majonezem i posyp posypką.
  • Odstaw do chłodni na kilka godzin.
  • Porcjuj i podawaj skrapiając olejem koperkowym.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE