Przyprawy
- Ziarno kopru włoskiego, zmiksowane gwiazdki anyżu, płatki chili i sól razem wymieszaj.
Fritto misto
- Wszystkie owoce morza, filet z dorsza pokrojony w 20 g kawałki, osusz ręcznikiem papierowym.
- Wsyp semolinę i dokładnie obtocz w niej owoce morza.
- Całość przełóż do do perforowanego pojemnika GN, aby usunąć nadmiar semoliny.
- Następnie wrzuć na rozgrzaną fryturę o temperaturze 160⁰C i smaż przez kilka minut.
- Przełóż na ręcznik papierowy.
- Przed podaniem posyp zmiksowanymi przyprawami.
Sos Chipotle
- Chipotle zmiksuj z częścią śmietany.
- Następnie dodaj 100 ml Sosu Tatarskiego, 100 g kwaśnej śmietany, skórkę i sok z 1 limonki, 10 g roztartego i posiekanego czosnku, sos sriracha i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkadziesiąt minut.
- Po tym czasie wymieszaj ponownie i dopraw według uznania.
Sos Ranch
- 100 g kwaśnej śmietany połącz z 5 g roztartego czosnku, suszoną cebulą posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, pietruszką, sokiem z cytryny, wymieszaj ze 200 ml Sosu Tatarskiego, dopraw solą, pieprzem i odstaw na kilkadziesiąt minut.
- Po tym czasie wymieszaj ponownie i dopraw według uznania.
Podanie
• Smażone owoce morza podawaj z sosami: chipotle i ranch oraz cząstkami cytryny.