https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/1-1_1751881813.jpg

Ritto misto – smażone owoce morza z sosami Chipotle i Ranch

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/1-1_1751881813.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Przyprawy

  • Ziarno kopru włoskiego, zmiksowane gwiazdki anyżu, płatki chili i sól razem wymieszaj.

Fritto misto

  • Wszystkie owoce morza, filet z dorsza pokrojony w 20 g kawałki, osusz ręcznikiem papierowym.
  • Wsyp semolinę i dokładnie obtocz w niej owoce morza.
  • Całość przełóż do do perforowanego pojemnika GN, aby usunąć nadmiar semoliny.
  • Następnie wrzuć na rozgrzaną fryturę o temperaturze 160⁰C i smaż przez kilka minut.
  • Przełóż na ręcznik papierowy.
  • Przed podaniem posyp zmiksowanymi przyprawami.

Sos Chipotle

  • Chipotle zmiksuj z częścią śmietany.
  • Następnie dodaj 100 ml Sosu Tatarskiego, 100 g kwaśnej śmietany, skórkę i sok z 1 limonki, 10 g roztartego i posiekanego czosnku, sos sriracha  i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkadziesiąt minut.
  • Po tym czasie wymieszaj ponownie i dopraw według  uznania.

Sos Ranch

  • 100 g kwaśnej śmietany połącz z 5 g roztartego czosnku, suszoną cebulą posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, pietruszką, sokiem z cytryny, wymieszaj ze 200 ml Sosu Tatarskiego, dopraw solą, pieprzem i odstaw na kilkadziesiąt minut.
  • Po tym czasie wymieszaj ponownie i dopraw  według uznania.

Podanie

• Smażone owoce morza podawaj z sosami: chipotle i ranch oraz cząstkami cytryny.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE