https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/nozki-w-bur_1756818574.png

Nóżki wieprzowe w buraczkowej galaretce piklowana marchewka z dynią/borowik/ majonez chrzanowo – pietruszkowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/nozki-w-bur_1756818574.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Nóżki wieprzowe

  • Wszystkie składniki na nóżki wieprzowe zalej wodą w proporcjach 1 l wody na 1 kg golonki.
  • Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie się swobodnie oddzielało od kości. Warzywa wyjmij odpowiednio wcześniej, gdy już będą miękkie.
  • Po wystudzeniu, mięso oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę.
  • Warzywa pokrój w kostkę.
  • Wywar przecedź, dodając do niego zakwas buraczany. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj Auszpik.
  • Wszystkie składniki połącz, delikatnie mieszając. Następnie nałóż do foremek. Całość zalej wywarem z Auszpikiem i odstaw do wystudzenia w chłodne miejsce.

Piklowane warzywa

  • Marchew pokrój we wstążki, a dynię w cienkie plastry.
  • Z pozostałych składników przygotuj zalewę octową. Po zagotowaniu się zalewy, dodaj pokrojone warzywa. Odstaw na noc w chłodne miejsce. 

Majonez chrzanowo-pietruszkowy

  • Majonez połącz z chrzanem.
  • Dodaj oliwę pietruszkową. Wymieszaj na jednolitą masę. 

Podanie

  • Układaj kolejno składniki na talerzu. Dekoruj wg uznania grzybkami, szczawikiem i chipsem z buraka. 

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE