https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/sznycel-z-pol_1756931761.png

Sznycelki z polędwiczki wieprzowej/ marynowane w cydrze i panierowane w kaszy gryczanej/ sos pieprzowy/ puree z selera/ flambirowana gruszka ze śliwką

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/sznycel-z-pol_1756931761.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Sznycelki

  • Oczyszczoną i umytą polędwiczkę pokrój na 3 równe kawałki po 60 g. Lekko rozklepane mięso przypraw Marynatą i dopraw pieprzem. Dodaj rozmaryn i zalej wszystko cydrem. Pozostaw na noc do przegryzienia smaków.
  • Z ugotowanej kaszy gryczanej, mąki, jaj i wody przygotuj panierkę.
  • Zamarynowane mięso osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz w panierce z kaszy gryczanej.
  • Tak przygotowane polędwiczki układaj na papierze pergaminowym i włóż do pieca nastawionego na tryb pieczenia na 165°C na 15 min. 

Sos pieprzowy

  • Sos Pieprzowy podgrzej w rondlu z dodatkiem bulionu warzywnego. 

Puree

  • Obrany i pokrojony w drobną kostkę seler ugotuj do miękkości.
  • Po ugotowaniu odlej nadmiar wody i odłóż do wystygnięcia.
  • Następnie dodaj śmietankę, sól i gałkę. Zblenduj. . 

Flambirowane owoce

  • Umyte gruszki i śliwki pokrój na ćwiartki, pozbywając się pestek.
  • Na rozgrzanej patelni karmelizuj cukier. Następnie dodaj masło i rozpuść.
  • Dodaj owoce. Całość podsmaż, dodając brandy. Całość podpal ogniem i flambiruj.

Podanie

  • Na talerzu ułóż polędwiczki, owoce i dodaj puree z selera.
  • Sos podaj w osobnym naczynku. Dekoruj świeżym tymiankiem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE