https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-wolno-got_1756931851.png

Boczek wolno gotowany/ krokiet ziemniaczany/ puree z czerwonej kapusty/ wedzony majonez

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-wolno-got_1756931851.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Boczek/solanka

  • Boczek włóż do solanki przygotowanej z 10 litrów wody, 180 g peklosoli i Esencji bulionu grzybowego na 4 dni.
  • Następnie wyjmij, zamknij w worku wakum i gotuj w 84°C przez 14 godz.
  • Ugotowany boczek wyjmij, przygnieć blachą G/N i włóż do chłodni.
  • Wyporcjuj kawałki po 180 g. 

Krokiety ziemniaczane

  • Do 1 litr wody z solą o temp. 80°C wsyp Puree ziemniaczane. Wymieszaj i odstaw.
  • Wyporcjuj kulki o wadze 16 g, a następnie opanieruj w mące, jajku i panko.
  • Usmaż na głębokim tłuszczu. 

Puree z czerwonej kapusty 

  • Kapustę czerwoną pokrój i duś na maśle ze śliwkami, malinami, żurawiną, goździkami, cynamonem, anyżem dopraw octem, solą i cukrem. 
  • Zmiksuj na puree i dopraw do smaku. 

Warzywa marynowane

  • Przygotuj marynatę z 600 ml wody, octu ryżowego, 100 ml octu winnego czerwonego, 200 g cukru,  Warzywa zamarynuj w letniej marynacie. 

Wędzony majonez

  • Majonez połącz z solą i Esencją Dymną.
  • Przełóż do dyspensera. 

 Podanie

  • Boczek obsmaż na złoty kolor. Pod koniec dodaj Esencję bulionu wołowego, aby uzyskać glazurę.
  • Na talerzu ułóż pozostałe składniki dania.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE