https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/halibut_1756970359.png

Smażony halibut/ w cytrusowej w cytrusowej solance/ palone masło/ marchewka/ sos cytrusowo-maślany/ olej jałowcowy

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/halibut_1756970359.png

Składniki

Brak danych.

Przygotowanie

Halibut

  • Odetnij górny płat ryby, oczyść ości i zdejmij skórę z drugiego fileta. 

Cytrusowa solanka

  • Składniki solanki zagotuj i wystudź.
  • Zanurz rybę na 30 min. 

Olej jałowcowy

  • Do worka wakum włóż jałowiec i olej.
  • Zamknij i gotuj przez 12 godz. w 70°C. 

Majonez z palonego masła

  • Masło podgrzewaj w garnku do momentu zbrązowienia (orzechowy aromat).
  • Wystudź i połącz z Majonezem. 

Marchewki pieczone

  • Marchewki pokrój. Wymieszaj z miodem, oliwą, solą i jałowcem. Piecz w 180°C przez 20 min. 

Marchewki piklowane

  • Marchew pokrój w cienkie plastry na mandolinie i zalej gorącą zalewą przygotowaną z pozostałych składników.
  • Odstaw na 1 dzień. 

Sos cytrusowo-maślany

  • Na oliwie podsmaż szalotkę z pieczarkami, wlej wino i odparuj. Dodaj koper włoski, pietruszkę, seler, rybie kości, Esencję bulionu i wodę. Redukuj.
  • Następnie dodaj śmietankę i przecedź. Dodaj Sos cytrynowo-maślany, zagotuj i na koniec zmiksuj z masłem.

Podanie

  • Rybę usmaż i ułóż na talerzu. Obok połóż pieczone i piklowane marchewki z majonezem. Polej sosem z olejem z jałowca.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE